De wonderlijke klanken van zonlicht

Sound of Light verandert je blik op de stad

 

Eén van de grootste en meest opvallende werken van Kaapstad 2021 is Sound of Light. Een reusachtig walkthrough-sculptuur van plastic waarin je ogen en vooral oren tekort komt. De synesthetische ervaring komt uit de creatieve koker van het Berlijnse kunstenaarscollectief Plastique Fantastique (PF), geleid door Marco Canevacci en Yena Young, in samenwerking met de eveneens Berlijnse kunstenaar Marco Barotti. Marco en Yena van PF vertellen je er álles over.

“Via software-processing wordt zonlicht omgezet in audiosignalen”, vertelt Yena. “Terwijl je door het werk wandelt, dompelen we je onder in een spel van kleuren, trillingen en geluiden. Sound of Light is ontstaan toen we in 2014 werden uitgenodigd om deel te nemen aan een Duits lichtfestival. Inmiddels reist het de wereld over, waar het elke keer een beetje verandert onder invloed van de omgeving. Het groeit en krijgt een rijke biografie. Net als een mens eigenlijk.”

Spontaniteit en toeval

Marco: “Met Plastique Fantastique creëren we tijdelijke ervaringen in de publieke ruimte. Hiermee benadrukken we dat deze ruimte van iedereen is. De stad is onze speeltuin! Het ongeplande, spontane aspect van onze installaties is van groot belang. En het leuke is: de interactie met het publiek is elke keer anders. Het hangt allemaal af van toeval. We hopen dat het Kaapstad-publiek dankzij Sound of Light anders naar de Tilburgse binnenstad gaat kijken. Andere verbanden gaat leggen en zich bewuster wordt van de dingen om zich heen.”

Zie de leegte

Yena verwacht dat de leegte die achterblijft als Sound of Light weer weg is nog lang blijft resoneren in de stad: “Ik houd van het feit dat er eerst iets staat, en dan ineens niet meer. Dat geeft je als stadsbewoner inzicht in de mogelijkheden van jouw stad. Je kunt zélf iets toevoegen. Zélf je eigen stad inkleuren en ontwikkelen. Ik zie tijdelijke installaties zoals Sound of Light als de beste manier om dit in gang te zetten. Je hebt als individu echt invloed op de ruimte om je heen, zéker als je met andere ogen naar die ruimte leert kijken.”